Meest gestelde vragen rondom de maandelijkse aanlevering

FAQ maandelijkse aanlevering

We helpen je graag soepel door de maandelijkse aanlevering heen. Daarom hebben we de top 10 meest gestelde vragen voor je op een rij gezet.

1. Vanaf wanneer wordt er gehandhaafd op de maandelijkse aanlevering?

De maandelijkse aanlevering is een grote verandering voor elke kinderopvang. Daarom wordt het jaar 2020 gebruikt als een overgangsjaar. Zo kun je wennen aan de nieuwe gang van zaken voordat de maandelijkse aanlevering verplicht wordt gesteld. Als een kinderopvangorganisatie in 2020 nog niet aanlevert dan neemt de Belastingdienst contact met je op om te bespreken wat er aan de hand is en hoe dit opgelost kan worden. Vanaf 2021 is elke kinderopvang verplicht om structureel maandelijks gegevens aan te leveren en zal er ook gehandhaafd worden als hier niet aan voldaan wordt.

2. Wat als er gegevens missen?

De Belastingdienst en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid willen sneller op de hoogte zijn van wijzigingen die de hoogte van de kinderopvangtoeslag aan ouders veranderen. Zoals het afnemen van meer, minder of geen uren op de opvang. Dit voorkomt hoge terugvorderingen. Welke gegevens de Belastingdienst elke maand wil ontvangen lees je hier. Het is van belang dat deze gegevens – in de loop van het jaar – volledig worden aangevuld. Ook als de gegevens onvolledig zijn, moeten de gegevens die je wel hebt meegestuurd worden in de maandelijks aanlevering. Ouders ontvangen vervolgens een bericht van de Belastingdienst dat hun gegevens onvolledig zijn.

De gegevens voor de maandelijkse aanlevering zoals de uren, gemiddelde uurprijs en totaalbedrag van het kind zijn gebaseerd op de gegevens uit de factuur voor die desbetreffende maand.

3. Wat te doen bij gescheiden ouders?

Als de ouders gescheiden zijn, dan wordt de administratie iets complexer. Je hebt dan meerdere opties hoe je hier mee om gaat. Lees hier hoe kinderen met gescheiden ouders mee moeten met de maandelijkse aanlevering.

4. Wat als een ouder niet betaald heeft?

De Belastingdienst geeft aan dat als ouders bepaalde facturen niet betaald hebben, je deze niet mag uitsluiten van de maandelijkse aanlevering. De gegevens van het kind moeten dus mee. Het is de verantwoordelijkheid van de kinderopvang om achter de openstaande betalingen aan te gaan.

5. Wat als een kind dubbele contracten heeft?

Een kind met dubbele contracten wordt twee keer getoond in de maandelijkse aanlevering. Daarom adviseren wij je om te werken met per kind één contract per locatie, dus per LRK-nummer. Je kunt namelijk in één contract ook alle historie terug zien. Dus zolang het LRK niet wijzigt, bewaar je alles in één contract.

6. Wat als de gegevens van de partner missen?

Als de betalende ouder een partner heeft, dan moeten ook de gegevens van de partner worden ingevuld in Bitcare en meegestuurd worden aan de Belastingdienst. Alleen wanneer de betalende ouder geen partner heeft, mag dit gegevensblok leeg gelaten worden.

7. Over welke periode lever ik gegevens aan vanuit Bitcare?

In het bestand dat je vanuit Bitcare kunt downloaden om aan te leveren via het gegevensportaal van de Belastingdienst worden automatische alle gegevens uit de vorige maanden en huidige maand meegenomen. Als er ‘mei’ (de maand waarin je gegevens gaat aanleveren) in de balk staat, dan wordt het bestand aangemaakt met alle gegevens van 1 januari 2020 tot en met mei 2020.

8. Er wordt een foutief contract meegenomen in de gegevens, wat nu?

Als je tijdens de controle van de gegevens ziet dat er een foutief contract wordt meegenomen, dan kan je het betreffende kind uitsluiten van de maandelijkse aanlevering. Bij het profiel van het kind kun je bij ‘Contract’ en ‘Details’ het vinkje bij ‘maandelijkse aanlevering’ uitzetten.

9. Wat als de gegevens uit een eerdere maand gecorrigeerd moeten worden?

Als er een correctie moet plaatsvinden over de gegevens die al ingestuurd zijn, dan lever je bij de eerstvolgende maandelijkse aanlevering de gecorrigeerde (opvang)gegevens aan bij de Belastingdienst.

10. Wat als ik midden in het jaar ben overgestapt naar Bitcare?

Als je halverwege het jaar bent gewisseld naar een ander softwarepakket en de gegevens uit het oude pakket kunnen niet worden overgenomen in Bitcare dan zal het aanleveringsbestand voor de Belastingdienst niet het gehele jaar omvatten. Je kunt dan de gegevens uit het oude softwarepakket aanleveren als eerste bestand en de gegevens uit het nieuwe softwarepakket als aanvulling.

Ik heb een andere vraag

Stond jouw vraag hier niet tussen? Neem dan contact op via help@bitcare.com. Wil je liever telefonisch contact? Vermeld dit dan in je email, inclusief contactgegevens, en dan bellen wij je op.

Lees voor meer informatie ook onze helpfile in de Support Kennisbank, met een stappenplan voor de maandelijkse aanlevering. 

Gratis webinar

Ben je benieuwd naar de kinderopvangsoftware van Bitcare? We vertellen je graag in een online webinar (gratis) van één uur over alle ins en outs van Bitcare. Na de webinar kun je de software 14 dagen lang gratis proberen. Zo weet je precies waar je aan begint als je kiest voor Bitcare. Mail naar info@bitcare.com of bel 085 401 5151 (tussen 09.00 en 17.30 uur).