Contact onderhouden

Contact onderhouden

Nu de meeste kinderen niet meer naar de opvang gaan door de coronamaatregelen, moet je als kinderopvang creatief zijn om het contact met de kinderen die thuis zitten te behouden. We zien via klanten allerlei leuke initiatieven ontstaan om de connectie te behouden, die jij ook zou kunnen toepassen.

Waarom is contact belangrijk?

Het is nu voor iedereen een gekke situatie. Maar ook zeker voor de kinderen. Ondanks dat zij vaak veerkrachtig zijn, kan het ook een onwennige of zelfs angstige tijd zijn. Ze missen hun vertrouwde routines en natuurlijk jou en al jouw lieve collega’s op de opvang. Jullie zijn toch de gezichten die ze bijna dagelijks zien. Contact met de leidsters van de opvang kan een stukje houvast geven.

Als professional kun je bijvoorbeeld ideeën en tips aandragen rondom activiteiten en een dagprogramma. Houdt het echter wel overzichtelijk en waak ervoor dat het niet te veel wordt. 

Creatieve ideeën 

Filmpjes: Deel filmpjes gemaakt door de leidsters met de kinderen. Deze filmpjes kunnen leidsters zowel thuis als op de opvang maken met hun eigen telefoon. Lees bijvoorbeeld een boekje voor, doe beweegoefeningen, treed op met handpoppen, laat zien hoe je een knutselwerkje maakt of zing liedjes die op de opvang ook vaak worden gezongen. Er is genoeg te verzinnen! 

Challenge: Doe hip en verzin een challenge. Daag de kinderen uit. Bijvoorbeeld om een toren te bouwen tot aan het plafond – bijvoorbeeld van wc-papier ;-) -, elke dag een nieuwe groente te proberen, een tekening of brief voor een ander te maken en die op te sturen of een klusje in huis te doen om papa en mama te helpen – zoals planten water geven of vaatwasser uitruimen. 

Geef thuisopdrachten: Geef de kinderen leuke opdrachten om thuis uit te voeren. Zoals een tekening maken, het bouwen van een duplo, LEGO of Kapla bouwwerk, een knutselwerkje of een educatieve opdracht. Vraag kinderen om een foto van hun resultaten aan de juf te sturen en deel deze weer als een collage aan alle kindjes in de groep. Hanteer hier bijvoorbeeld elke week een thema voor, zoals de lente of Pasen. Let er wel op dat dit geen verplichting moet zijn, maar een vrijblijvende activiteit. 

Deel informatie: Naast zelf filmpjes maken of opdrachten bedenken kun je ook allerlei informatie bij elkaar verzamelen. Maak een handig overzicht van leuke websites, video’s en Facebookpagina’s waar ouders inspiratie op kunnen doen rondom activiteiten, educatie en dagschema’s. 

Geef een kijkje achter de schermen: Misschien zijn jullie op de opvang nu wel druk bezig met schoonmaken of het repareren van zaken. Of wellicht hebben jullie een mooie buitenruimte waar van alles groeit of zelfs beestjes rondlopen. Denk er eens aan om te delen hoe het hiermee gaat. Bloeien er al mooie bloemen of lopen de konijnen nu vaak lekker buiten?

Hoe kun je Bitcare hierbij gebruiken?

  • Nieuwsbericht: Je kunt via Bitcare gemakkelijk in één keer een nieuwsbericht sturen aan alle ouders. Kies bijvoorbeeld een vaste dag in de week om dit te doen. Deel jouw Youtube kanaal, verzamelde informatie en/of thuisopdrachten. Lees hier hoe je dit doet.
  • Foto als bijlage: Bij een nieuwsbericht kun je ook een foto meesturen. Bijvoorbeeld van een collage van ingestuurde knutselwerkjes. Of van de bloeiende bloemen in de buitenruimte van de opvang. Je leest hier hoe je dit doet. 
  • Multi-chat: Gebruik deze functie om meerdere ouders van een groep een kort bericht te sturen. Je kunt ook ouders van kinderen die niet op de planning staan die dag een bericht sturen. Je ziet in deze video hoe dit werkt.

Bekijk ook al ons andere coronanieuws.