5 manieren om met ouders te communiceren

5 manieren om met ouders te communiceren

Door regelmatig contact met de ouders van de kinderen op de opvang versterk je de ouderbetrokkenheid. Je gaat hierdoor echt een partnerschap aan met elkaar, zodat je de beste omgeving kan bieden voor een optimale ontwikkeling van het kind. 

Bij Bitcare weten we hoe belangrijk oudercommunicatie is in de context van de kinderopvang. Daarom bieden we in onze software meerdere kanalen aan om te communiceren met de ouders en zijn we één van de koplopers op dit gebied. We hebben ze alle vijf voor je op een rij gezet:

1. Tijdlijn

Via de Bitcare Ouder app ontvangen ouders gedurende de dag foto’s en berichten van hun eigen kind. Dit geeft een mooi beeld van de dag van hun kind. Zo begrijp je thuis direct waarom je kindje het steeds over knippen heeft als er een knutselactiviteit is geweest en dat hij zo vroeg naar bed wil omdat het middagslaapje iets korter was dan normaal. Het maakt de lijnen korter en de communicatie sneller. Op de tijdlijn worden ouders in een veilige online omgeving op de hoogte gehouden van zaken zoals voeding, slapen, gezondheid, activiteiten en het welzijn van hun kind.

2. Foto’s

Het is ontzettend leuk voor ouders om foto’s te ontvangen van hun kindje. Zeker voor ouders met een baby, maar ook als ze al op de BSO zitten blijft het fijn om foto’s te krijgen. Dit zorgt voor nog meer betrokkenheid dan alleen een berichtje en geeft ouders de mogelijkheid om gerichter te vragen naar de dag van hun kind. Via de groepsapp op de iPad kunnen leidsters gemakkelijk foto’s maken van de kindjes en die delen met hun ouders. Lees hier hoe dat precies werkt.

3. Berichten (nieuwsbrief)

Je kunt via Bitcare gemakkelijk in één keer een bericht sturen aan alle ouders. Je kunt deze functie bijvoorbeeld gebruiken om op vaste tijden een nieuwsbrief uit te sturen. Zo kan de ouder wanneer het hem/haar uitkomt de berichten lezen en eventueel teruglezen als dat nodig is. Ze is iedereen altijd op de hoogte. Lees hier hoe je dit doet. Bij een nieuwsbericht kun je ook een foto meesturen. Bijvoorbeeld van een collage van knutselwerkjes. Of van een uitje naar de kinderboerderij. Lees hier hoe dit precies werkt.

4. Chat en Multichat

De chatfunctie geeft je vanuit de opvang de mogelijkheid om één of meerdere ouders van een groep een kort bericht te sturen. Je kunt ook ouders van kinderen die niet op de planning staan die dag een bericht sturen. Informeer via de chat gemakkelijk of er iets bijzonders is gebeurd in de thuissituatie als een kindje niet lekker in zijn vel zit of vraag via de multichat aan alle ouders tegelijk  om extra kleding mee te geven omdat je veel gaat buitenspelen met de kinderen. Je ziet in deze video hoe de multichat werkt.

5. Documenten

Naast de tijdlijn, foto’s, berichten en chat geeft Bitcare ook de mogelijkheid om documenten op één plek bij elkaar te plaatsen en bewaren. Op deze manier hebben zowel de opvang als de ouders direct en altijd toegang tot alle informatie. Verzamel hier gegevens zoals noodnummers en medische informatie rondom het kind. Maar ook het contract, de facturen en de planning zijn hier in te zien. Bewaar de gegevens niet langer in een map in de kast op de opvang, maar maak ze via Bitcare online beschikbaar en toegankelijk. Zo weet je zeker dat alles up-to-date is en online op één centrale plek te vinden is. Een mooie manier om met ouders te kunnen communiceren.