Aanvraag bijzonder uitstel van betalingen voor 3 maanden

calculator-belastingdienst

Als je door de maatregelen rondom het coronavirus niet in staat bent om de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting (btw) en loonheffingen te voldoen, dan kun je – na het ontvangen van de naheffingsaanslag – een verzoek indienen voor bijzonder uitstel van betaling van drie maanden. Wil je een verlenging, dan moet je aan extra voorwaarden voldoen. We zetten hieronder op een rij hoe je dit het beste kunt aanpakken:

Let op: Per 2 april zijn hier nog een aantal andere belastingen bij gekomen, zoals assurantiebelasting, waar je uitstel voor kunt aanvragen, lees hier welke dat precies zijn.

Onderbouwing
Er wordt bij de eerste aanvraag niet specifiek om een onderbouwing gevraagd. Wij adviseren, als hier ruimte voor is in het formulier, om toch een motivatie bij te voegen. Je kunt als motivatie in de aanvraag aangeven dat je door het coronavirus niet in staat bent om te betalen. Bijvoorbeeld omdat je in de problemen bent gekomen door omzetverlies of omdat je bedrijf op last van de overheid gesloten is.

Derde deskundige
Je dient bij een vervolgaanvraag een verklaring van een derde deskundige (een externe consultant, een externe financier, de brancheorganisatie, jouw eigen accountant of fiscaal dienstverlener) toe voegen. Deze verklaring moet – als je die niet direct bijvoegt – binnen een termijn van vier weken na de aanvraag nagestuurd worden aan de Belastingdienst. 

Verwerkingstijd
Zodra de Belastingdienst de aanvraag met het verzoek tot uitstel heeft ontvangen, zal de invordering door de Belastingdienst worden stopgezet. Gezien de grote drukte kan de verwerkingstijd oplopen naar 8 weken en misschien zelfs meer.

Kosten
Er zal geen boete voor het niet tijdig betalen in rekening worden gebracht. Let op: Je zult vanaf 23 maart 2020 wél invorderingsrente van 0,01% moeten betalen.

Digitale aanvraag

Vanaf 2 april is het mogelijk om de aanvraag tot uitstel digitaal te doen. De Belastingdienst heeft hier een digitaal formulier voor gemaakt.

  • Hier lees je de uitleg van de Belastingdienst rondom dit formulier.
  • Via deze link kom je direct op de portal om in te loggen voor het formulier.

Om dit formulier in te vullen heb je – voor zover nu bekend – de volgende gegevens nodig:

  1. Je DigiD, dit geldt ook voor de eigenaren van een rechtspersoon of samenwerkingsverband.
  2. De naheffingsaanslagen waarvoor je uitstel wilt aanvragen
  3. Het BSN-nummer voor eenmanszaak of zzp’er of je RSIN-nummer als rechtspersoon en samenwerkingsverband
  4. Bedrijfsgegevens

Schriftelijke aanvraag

Je kunt de aanvraag ook schriftelijk doen. Dit kun je sturen naar:

Belastingdienst
Postbus 100
6400 AC Heerlen

 

Bekijk ook al ons andere coronanieuws.