Compensatie boven de maximum uurprijs
Kinderopvangorganisaties die een tarief boven de maximum uurprijs hanteren, krijgen te maken met een eventuele compensatie aan de ouders. Ouders hebben het deel boven de maximum uurprijs wel doorbetaald maar krijgen dat niet vergoed vanuit de overheid. Als opvang moet je erover nadenken of je dit wilt terugbetalen of niet. We hebben alle informatie rondom deze beslissing hier voor je op een rij gezet.
Wanneer geldt de sluiting?
Sluiting KDV: 16 december 2020 t/m 7 februari 2021
Sluiting BSO: 16 december 2020 t/m onbekend
Let op: Wij adviseren om in 2 keer te compenseren
1. Eerst december 2020 compenseren in verband met de jaaropgaven van 2020.
2. En later de compensatie in één keer te verwerken voor de maanden uit 2021. Voor het KDV is dat nu al mogelijk aangezien deze sinds 8 februari 2021 weer open zijn. Deze handleiding en rapport zullen wij eind februari naar je opsturen. Voor de BSO weten nog niet precies tot wanneer de sluiting duurt. Bovendien gelden er andere maximum uurprijzen in 2021. Wij zullen hier op een later moment de handleiding voor opstellen.
Tip vooraf: Vraag ouders of ze gecompenseerd willen worden
Deze tijd vraagt om creatieve en slimme oplossingen. Denk allereerst goed na of je gaat compenseren. De compensatie voor de ouder is in veel gevallen niet meer dan tientallen euro’s. Vraag daarom de ouders via een enquête of per mail of ze überhaupt gecompenseerd willen worden. Dit kan de opvang namelijk veel geld en administratieve lasten besparen. Heb je in samenspraak met de oudercommissie besloten om niet te compenseren, dan hoef je niet verder te lezen.
Vergelijkbaar met de vorige lockdown
Net als tijdens de vorige lockdown (maart – mei 2020) doen de Brancheorganisatie Kinderopvang, Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang en BOinK, het dringende beroep op alle kinderopvangorganisaties om aan ouders die geen gebruik kunnen maken van de opvang door de sluiting, het gedeelte boven het maximum uurtarief te vergoeden. Ondanks dat dit een dringend beroep is, willen wij benadrukken dat dit een keuze blijft van de opvang zelf.
Wat is anders vergeleken met de vorige lockdown?
- Als ouders wél gebruik gemaakt hebben van noodopvang kun je er als opvang voor kiezen om het bedrag boven de maximum uurprijs niet ook nog eens te compenseren. Deze kinderen hebben immers gebruik gemaakt van de opvang.
- Deze lockdown valt tegelijk met een jaarovergang. Dit maakt het iets complexer, omdat:
- Je de jaaropgaven in het eerste kwartaal van 2021 dient te verstrekken aan de ouders over het jaar 2020. Compensatie uit december 2020 moet vallen in het jaar 2020. Compensatie vanaf januari 2021 en verder moet vallen in het jaar 2021.
- De maximum uurtarieven anders zijn in 2021 ten opzichte van 2020:
Handleiding
Om je extra werk te besparen hebben we het rapport ‘Compensatie maximum uurprijs’ al aangepast voor december 2020. Daarbij hebben we een super handige handleiding inclusief stappenplan opgesteld waarin we stap voor stap uitleggen hoe je het nieuwe rapport kunt gebruiken. We raden je aan deze handleiding zorgvuldig door te nemen:
Heb je na het doornemen van de handleiding nog vragen? Je kunt ons het beste per mail bereiken via help@bitcare.com.