Wat te doen met de vakantieuren tijdens de coronacrisis?

vakantiedagen

De noodmaatregelen van de overheid zijn in ieder geval verlengd tot en met 28 april 2020. Gevolg: er zal minder verlof aangevraagd worden door de medewerkers. Dit kan straks, als de maatregelen zijn afgelopen, problemen opleveren. Het is daarom belangrijk om op tijd actie te ondernemen rondom de vakantieuren. 

Welke risico’s loop je?

Doordat veel van je werknemers thuis zitten en niet op vakantie kunnen, is er een grote kans dat de vakantieuren zich ophopen. In plaats van dat de vakantieuren gespreid door het jaar heen worden opgenomen, loop je nu het risico dat:

 1. Werknemers na de corona-crisis massaal vakantie gaan opnemen waardoor je  bedrijfsactiviteiten in gevaar kunnen lopen.
 2. Je straks niet alle verlofaanvragen kunt goedkeuren als iedereen tegelijk vrij vraagt. Voldoende medewerkers op de groep is erg belangrijk voor je.
 3. Werknemers die een aanvraag doen om bovenwettelijke vakantieuren uit te laten betalen, in plaats van op te nemen.

Wat kun je doen? 

 1. Verplichte herinnering: Als werkgever ben je verplicht om werknemers op tijd te herinneren aan het opnemen van de wettelijke vakantieuren (#144).
  Let op: de vakantieuren die uit 2019 zijn meegenomen naar 2020 vervallen op 1 juli 2020, tenzij de werkgever de werknemer hier niet aan heeft herinnerd. Vergeet de werknemer hier dus niet ook over te informeren.
 2. Check de contractafspraken: Kijk goed na wat er is vastgelegd rondom het opnemen en/of vervallen van (boven)wettelijke vakantieuren. Mogelijk zijn hier individueel afspraken over gemaakt met een werknemer.
 3. Seniorenverlof: Medewerkers met recht op seniorenverlof dienen dit voor het einde van het jaar op te maken. Het aan het eind van het kalenderjaar niet genoten seniorenverlof komt te vervallen
 4. Ga in gesprek: Vraag jouw medewerkers om medewerking. Leg de situatie uit. Je hebt straks mensen nodig als de coronacrisis is afgelopen.
 5. Leg alles vast: Omdat je wettelijk verplicht bent werknemers te informeren rondom de vakantieuren, is het belangrijk om alle afspraken rondom opnemen, uitbetalen of vervallen helder vast te leggen in het personeelsdossier.

Goed om te weten

 • Je mag een werknemer niet verplichten om vakantieuren op te nemen, behalve als dit in het contract staat. Dit is meestal niet het geval. 
 • In principe vervallen wettelijke vakantieuren een half jaar na opbouw en bovenwettelijke vakantieuren na 5 jaar. 
 • Een werknemer moet de wettelijke vakantieuren zoveel mogelijk opnemen in het jaar waarin ze zijn opgebouwd. Lukt dat niet, dan moeten ze voor 1 juli van het jaar erop alsnog worden opgenomen. Daarna vervallen ze. Tenzij het niet mogelijk is geweest om ze op te nemen, bijvoorbeeld door drukte op het werk. De coronacrisis is géén reden om de vakantieuren niet op te nemen.
 • Als de werknemer al vakantieuren heeft aangevraagd, maar de vakantieplannen zijn geannuleerd, dan kun je er als werkgever voor kiezen de vakantieuren toch te laten staan. Je bent niet verplicht om deze weer in te trekken. 
 • Wettelijke vakantieuren mag een werkgever alleen uitbetalen aan het einde van een dienstverband. Bovenwettelijke vakantieuren mag je als werkgever wel tussendoor uitbetalen, maar je bent hier niet toe verplicht.

Het laatste en beste coronanieuws 

Wij hebben we een speciale ‘alles over corona op een rij’ pagina voor je gemaakt. Op deze pagina brengen we je op hoogte van de gevolgen van het coronavirus op het gebied van jouw kinderopvang. Dagelijks werken wij de informatie bij zodat we up to date blijven in onze informatievoorziening.

Heb je vragen? Of ben je benieuwd naar de software en diensten van Bitcare? Je kunt contact opnemen via info@bitcare.com of bel naar 085 401 51 51. Onze experts staan graag voor je klaar.

Bekijk ook al ons andere coronanieuws.